2016. június 4., szombat

Különbségek a kínai és orosz "kommunimzus" között

Illiberalizmus, dekadencia, korrupció, gyűlöletkeltés és hiszti. Ezek jellemzik a 2010-óta kormányon lévő Orbáni csoportosulást, és rohadtul unom már. A legrosszabb az hogy, ilyen tempóban bontják le a szociális védőhálót és tudom hogy, a jóléti állam modell elöregedő népesség mellett nem kivitelezhető, mégse ilyennek képzeltem az átmenetet. Én még nem éltem a Rendszerváltás előtt(1989-90) de az elmondások alapján vegyes képet tudtam csak kialaítani a Kádári szocializmusról, mert Rákosi egy megalomán Sztálin utánzat volt. A következő pár sor inkább azoknak való akik azért tisztában vannak az alapdolgokkal.
A rendszer gondolati hátterének a sokak által ismert Marx,Engels és későbbi finomítója Lenin volt de lehetne még Platón írásait vagy az Állatfarm c. könyvet is említeni. Alapjában véve a gazdasági-társadalmi megközelítése az egésznek: osztályharc,folyamatos forradalom, belső és külső ellenségek üldözése(imperialisták,kapitalisták,értelmiségiek bla-bla-blah)
Kína az egyik kedvenc országom,de azért azt leszögezném hogy,  ez az érdeklődés nem jelenti hogy, ott élnék vagy bármi, inkább idealizálom a modern kor előtti történeteket. Érdekes viszont hogy a nemzeti erők kudarcával a baloldali erők vették át Kína vezetését, 1949. október 1.-vel. Technikailag önmagukat hívták szocialistának míg a kapitalista országok használták a kommunista szót. Mind a két ország tekintetében durva reformokkal ugrották át természetes folyamatot, ami a feudális elemeket kellett vola felszámolni. Ennek eredménye a több millió ember vesztette életét, mert a túlzott ipari felzárkózás mellett az állam nem bírt elég általános fogyasztási cikket előállítani--> nincs kaja,ruha-->tömeges halálozás, ez történt Mao Zedong "Nagy elrugaszkodás" nevű programjánál is. 
Másodsorban a kultúrális veszteség is jelentős volt, hisz nemzeti jellegnek helye nincs, akár csak a vallásnak.
Pozitív oldala is van, hisz az oktatás,ipar és növekvő lehetőségek hosszútávon segítették mind a cári és császári feudális Kínát/Oroszországot. A földosztás Kínában talán fontosabb is volt, mert a teljes művelhető földterületet 18% birotokolta a parasztság 60%, ez még Sun Y. és Chian K. alatt se sokat változott. Kérdés persze hogy, ha be kell szolgáltatni a terményt és a központokból oszják el, mi értelme van az egésznek.

- A kínai kommunizmus képes volt valamelyest magáévá tenni a később "piaci gazdaságnak" nevezett rendszert. Az állami kézben lévő nagyvállalatok igenis profit orientáltak volt és a vezetőik kerestek a befektetési lehetőségeket, a párt irányítása alatt. Jó példa erre hogy, míg a Szovjetunióban az emberek sorba álltak a narancsért, addíg Kínában engedéllyel nyitottak egy standot az állam támogatásával és máris lehetett árulni.

- Az SZKP a világra akarta kiterjeszteni a forradalmat míg a KKP nem foglalkozott más országokkal így kevesebb pénzt igényelt a hadseregének fenntartása, hisz Tibeten kívül nem állomásoztatott csapatoat, igaz ugyan hogy, A Koreai Háború(1950-53) után világossá vált hogy modernizálásra volt szükség.


-A Kínai K. Párt viszonylag értelmesen oldotta meg a tisztségviselők hivatali viselésének beosztását. Minden 10. évben a felső vezetők visszavonultak és az alattuk lévők feljebb léptek egy szintet, legalább is elméletben. Ezzel orvosolták a frissen belépettek korlátozását és a régebbi tagok folyamatos mottiváltságát.


- Kínában a párt és az állam fúziója teljes volt, a párt Főtitkára egyben az ország Elnöke is volt, persze Mao esetében volt sajnos személyi kultusz is -.-  A Szovjetunió az SZKP nélkül létezni sem lett volna képes, míg Kína, elenyésző nemzetiségeivel viszonylag jól felhasználta nemzeti idenditását. Viszont Hong Kong esete is érdekes volt, bár technikailag nem tartozott a fennhatóságuk alá mégis szerves részük volt az ott lévő szólásszabadsággal együtt. A Szu. alkotmánya megadta a lehetőséget az SZKP-ból való kíválásra a tagoknak, míg a kínai modell centralizált maradt.

A poén helye,főleg LoL játékosoknak:
Sztálin=Sejuani
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése