2014. szeptember 7., vasárnap

Hapkido és Taekwondo I.

A hapkido alapítója,Yong Shul Choi, Yong Dong településén született 1904-ben Dél-Koreában. 1909-ben Korea, Japán megszállása alá került, és a csapatok a 7 éves  Shul Choit is magukkal vitték, ez régi szokás volt, a korábbi megszállási kísérletek során is magukkal hurcoltak Koreából férfiakat különböző munkákra. 1982-ben Yong Shul Choi egyik utolsó interjújában elmondta, hogy egy bizonyos Morimoto úr vitte magával Japánba, hogy a fia legyen, de mivel nem kedvelte őt, megszökött tőle, valójában ezt sohasem sikerült bizonyítani, lehet hogy, egyszerűen csak kényszermunkáról volt szó. A sors akaratából, Choi végül Takeda Sokakunál(1860-1943) kötött ki, aki a Daito Ryu Aikijutsu 32. vezetője volt. Choi szolgálatai előtt japán nevet kapott, Asao Yoshida.
Ji Han Jae akció közben
Choi-t nem kezelte fiaként Takeda, a Hokkaido-n töltött idő alatt, egyszerűen alkalmazottként, mivel ebben az időben kezdett még erősebbé válni a "kiválasztott nép" tudat a japánokban, sohasem ismerhette el fiaként Choi-t, mivel a meghódított népek közül való volt. 1982-től került elő ez a tévhit a médiába, de Choi sohasem állított ilyet,sőt Takeda fia, Tokimune, ki is jelentette hogy sohasem ismerte Choit. Viszont az imigráns alkalmazottak listáján megtalálható a neve. Choi 30 éven keresztül maradt Takeda szolgálatában(nincs róla írásos bizonyíték, hogy a mester egyik tanítványa lett volna, de 30 év alatt elsajátította a Daito Ryu-t, 1943, áprilisáig, majd visszatért Tague-ba(Korea). Choi első tanítványa egy sikeres sörfőző, Bok Sup Suh (I. dan judo,24 éves) volt, aki egy alkalommal szemtanúja volt ahogy Choi több embert földre kényszerített. Choi földművesként próbált megélni visszatérte óta, majd Suh apjának a testőre lett. Suh segítségével végül 1951. februárjában megalapították az első iskolát, ő lett az első feketeöves tanítvány, judóban való jártassága rányomta a bélyegét az alakuló hapkikdóra(csukló és váll fogások, dobások) 
A rendszer amit eredetileg Choi tanított, Dae Dont Ryu Sool néven futott, ami a Daito Ryu Jujitsu koreai fordítása. Teljes mértékig ebből merített, és nem pedig egy ősi koreai művészetre hivatkozott, ahogy azt hamisan később állították. Az idő múlásával, ahogy más koreai harcművész úttörő pl.  Hong Hi Choi tábornok(taekwondo) vagy Hwang Kee(Tang Soo Do) újrafelfedezték és kibővítették látókörüket, így Choi egyik kiemelkedő tanítványa, Ji Han Jae, aki agresszív ütésekkel és rúgásokkal toldotta meg a technikákat,míg Choi sohasem tanított efféle dolgokat. A függetlenedett Koreában lezajló tesztelési időben több változás is történet a születő hapkidoban. Ahogy a WTF(World Taekwondo Federation) Tkw.-ban sincs egységes irányzat úgy a hapkidoban sem. Két meghatározó irányvonala van, az első kitartott Yong Shul Choi eredeti tanításai mellett, ez főleg a Taegue körüli területeken terjedt el, erősségei az izületekre gyakorolt nyomás,hárítás(törés),dobások. A második Ji Han Jae nagymestertől ered közvetve vagy közvetlenül ütések,rúgások és fegyveres technikák használata. Az utóbbi inkább Seoul közelében és a nyugati országokban erős.A hapkido értelmezve "a belső erő és kontroll útja". Az elnevezés Suh Bok Sub szerint 1959 alakult, mikor Choi döntése szerint "hapki yu kwon sool"-ról hapkidora rövidült. Amit érdekes, hogy tradícionális kínai karakterekkel leírva, az aikidora való utalást kapunk(1945 előtt), ami azért is reális mert az ellenfél saját energiáját fordítja vissza mind a kettő, és elsődleges szempont az önvédelem és az esetleges ütések,rúgások is csak a távolság csökkentésére szolgálnak, amíg az nem kerül elég közel egy biztos fogásra.
A 2013. Hapkido bajnokságról egy rövid videó pocsék zenével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése