2014. szeptember 11., csütörtök

A sátán lenne az ember legjobb barátja?(de csak racionálisan XD )

Technikailag vallástörténetet tanulok, de gyakorlatilag szinte csak európai kereszténység történetével próbálnak kitömni mint egy plüssállatot. Mindig is nagy kérdés volt számomra és szerintem sok más ember számára, hogy a halál után mi lehet, és az életünkben történő dolgokat irányítja e valami kozmikus erő, és esetleg dönt e a sorsunk felől, cselekedeteink alapján, és a SÁTÁN(Devil,Teufel,Akuma,Asura stb.) tényleg kárhozatra akar vinni, hogy a karma,isteni elbírálás vagy ami éppen aktuális során, pokolra kerüljünk. Minden vallásban van eltérés, talán a legnagyobb a dualista szemlélet(jó-gonosz) hiánya vagy megléte lehetne, a következő az istenek száma lehetne, a pantheon mérete xD, de ez most nem fontos.


Eugene Delacroix festménye


Mivel 80%-ban kereszténységhez közel álló emberek olvassák majd ezt, az lesz a fő csapásvonal, a mellékszálak után. Már amennyire a fő világ vallások mellékszálak lehetnek. A gonosz ami megrontja a világot és az embert, szerintem negatívan van idealizálva, a primitívebb törzsi vallásokban az a személy ami közelebbről kezelésbe veszi a termékenységi istennőt,de mi a helyzet a kiforrott hit-rendszerekkel.

Iszlám: Az ördög/gonosz, Iblis vagy Shaytan( a héber bibliából átvett satan,Új-testamentum). A Korán szerint, Isten Ibliszt együtt teremtette a többi dzsinnel együtt, füst nélküli tűzből. A fő jellemvonásai, a messzemenő önbizalmon kívül, hogy nincs más hatalma mint hogy gonosz/helytelen/bűnös gondolatokat suttogjon nők és férfiak "szívébe". A muszlim teológia szerint Iblisz nem tett látogatást Ádámnál, mivel önmagát felsőbbrendűnek tartotta, a földön született embernél, és itt a bökkenő hisz csak neki volt választási lehetősége(kapta vagy maga fedezte fel??). Iblisz a száműzetésért az embereket hibáztatta, és míg Ádám és Éva megbocsátásban részesültek+ legyenek óvatosak a mert ha a Sátánra hallgatnak=kénköves pokol.

Buddhizmus: Az ördög szerű figura, itt szerintem Mara lehetne az antagonista. Elősször Buddhát próbálja elcsábítani, egy fiatal nő látomásával, más verzióban egyik lányát küldi. Mara szimbolizálja a tehetetlenséget és a "lelki élet halálát", vagy a saját vágyainkat próbálja meg előtérbe állítani ahelyett hogy, az eredendő igazságot megláthassuk=tehát eltérít a megvilágosodás útjáról. A modernebb felfogás szerint, Mara, nem önálló lény hanem, a saját lényegünk egy része amit le kell győznünk.

Hinduizmus: Itt nem találunk olyan konkrét jó-rossz közötti harcot. A hinduizmusban különböző lényekről, állítja (pl. asura) hogy, negatív cselekedetek hajthatnak végre, és eluralkodik rajtuk a három kitételből(guna) a tamas(szanszkrit-sötétség), ehhez jöhet még a rajas(szenvedély-aktivitás) guna-ja= mivel nincs igazi gonoszság, ezek csak illúziókat keltenek, hogy a nagy felismerést eltakarják az ember előtt. Ellenpélda is van azért, mert a jó és rossz cselekedetek egy közjátékot kreálnak a jó és rossz között (dualizmus-dvaita)+ az asurák egyik "híressége" Rahu, erősen emlékeztet a mi ördögünkre.


És most a lényeg, mivel szerintem egyetlen vallás sem ennyire megosztott mint a kereszténység, és most nem, az emberek tűzifaként való felhasználására gondolok. Tehát Istennel szemben a   Sátán,Lucfer,Ördög stb. ami egyesíti magában az emberi és isteni természetet. A tradicionális keresztények, a vádló(Isten) szempontjából látják az istenszerű bukott ellenségét az Ördögöt, hogy az megbontsa a halandó ember hitét. Viszont a sátán nem mindenható, a keresztény értelem megszabja a határait, az erejének a határait. A felvilágosultabb,modernebb keresztények, az Ördögöt metaforikusan ítélik meg, szerintük a kora középkori és ókeresztény írások, legendák hatottak ennyire a gonosz személyére.
Nagy hatással volt rám Joe Hill: Szarvak című könyve, ami ezt a kérdést feszegeti (Isten-ember-Ördög) kapcsolata, nem szakirodalom, de mélyen szántó teológia kérdések sűrűn előfordulnak benne, ezek közül a legtöbb tőle van zanzásítva,
- A hívőknek szent meggyőződése, hogy a lélek felett őrködni kell, különben kárt szenved és megsemmisül, maga is óva intette az apostolait attól, aki a pokolba kerül annak elpusztul a lelke. A lelket nem lehet megsemmisíteni, mert mint a Ludolf-féle szám(pi) ez is végtelen, viszont irracionális is és csak egy valamit ír le, méghozzá az adott személyt. Ha a lelket el lehetne pusztítani, akkor a Sátán sem tartana rá igényt, így ha rábíznák, akkor biztos nem pusztítaná el, mert túl értékes.
A könyvből készülő film, horror-szex-romantika
-A Sátán már régóta ismeretes mint Isten ellensége, viszont Isten még inkább tart a női nemtől, jobban is mint az ördögtől. Mert ha jobban belegondolunk, inkább a nőt teremtette saját képére, semmint a férfit, hisz csak neki áll hatalmában új életet teremteni, ezért jobban rászolgált a férfi imádatára. Mivel Isten azt kéri minden embertől, hogy előbb áldozza fel magát esetleg, és esetleg idővel ezért jutalmat is kapunk cserébe. Ellentétben a nőkkel akik azonnali és kielégítőbb üdvözülést kínálnak és nem az örökkévalósággal jönnek, hanem képesek szeretni valakit, mindössze ugyan ezért cserébe, még talán azokat is akik meg sem érdemlik azt. Talán ezért is hívta fel az Ördög az első férfi figyelmét a saját és párja meztelenségére.
-Jézus(most nem mennék bele a szentháromság vitájába) szenvedése tragikus volt, de mintha nem szenvedett volna más is,több millió,milliárd más ember is hasonlóan kegyetlen halált, hogy aztán senki sem emlékezzen rájuk haláluk oldalán.
-Egyedül az ördög szereti olyannak az embert olyannak ,amilyen, és talál szórakozást a saját maguk ellen szőtt terveikben vagy az oly annyira megvetett kíváncsiságukban, önuralmunk hiányában vagy elhatalmasodó indulatainkban, esetleg örök hajlandóságunkban hogy, egy kis szexért elveszítsük lelkünket. Mert SZERINTEM, csak az érdemli meg hogy, lelke legyen aki elég bátor hogy a szerelemért kockára tegye azt.
- Mi lenne hát Isten szerepe? Mert ő szereti az embert, legalább is ezt halljuk, viszont ezt tettekkel kellene bizonyítani, mert ha pl. egy ember öngyilkos lenne és te nem próbálnád megmenteni, biztosan pokolra kerülnél, viszont Isten a bölcsességében nem érzi szükségét hogy, bárkit is megmentsen. Ebben találjon nekem valaki erkölcsi logikát. Mert ha így nézzük, egyedül az Ördög működik ésszerűen, hisz megbünteti azokat akik a Földet pokollá tennék azok számára akik mernek szeretni és érezni. Nem mondom hogy egyik vagy másik tényleg létezik, vagy kizárják egymást, de Isten akkor követte el a legnagyobb hibáját mikor hűséget és odaadást kért, mielőtt védelmet is adott volna hozzá.
-Viszont az ördög mindig ott van, hogy segítsen azokon akik készek "bűnbe esni-élni?". Ide illik talán Mózes V. könyvéből, hogy csak az ördög akarja hogy az embereken könnyű és kényelmes ruha álljon rendelkezésükre. Viszont a műszálas anyagokra nincs bocsánat. Ebben a dologban még a Sátán és az Úr is egyetért.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése