2014. július 6., vasárnap

Az afro-amerikaiak, rabszolgaságtól az "egyenlőségig" I.


Az 1960-as évek elején 22 millió fekete bőrű lakos élt az Egyesült Államokban, ez a szám 2013-ban közel 45 millióra emelkedett, ami az összlakosság 14,5 %. A rasszimus olyan dolog ami talán sosem szűnik majd meg így a visszaszorulása is hosszú időt vesz igénybe, még a világ "legdemokratikusabb" országában is.

1618. Az első elrabolt,becsapott afrikai lakosok rabszolgaként aldásra kerülnek Virginiában.

 1746. Lucy Terry, az első rabszolgaságban tartott afro-amerikai aki elsőként tevékenykedett mint költő, verse a Bar's Fight csak 1855-ben jelent meg.


Fiatal fiú eladási hirdetése
1787. Az észak nyugati területeken tiltottá válik a rabszolgakereskedelem. Az USA alkotmánya csak 1808-ban tiltja meg ezt egyetemlegesen.

1793. A textilipari újjítások miatt megnő a kereslet a rabszolga munkaerőre, ezzel párhuzamosan federal law-ként megjelenik a szökött rabszolgáért járó jutalom(100$).

1800. Gabriel Prosser, egy szintén behurcolt afrikai kovács, felkelést tervezett Richmondnál, kitudóván társaival együtt felakasztották és tovább szigorították a Virginiai törvényeket. Ehhez hasonló tervezete volt 1822-ben Denmark Veseynek aki megváltotta saját szabadságát(asztalos) és felkelést tervezet Charlstone ellen, hasonló sorsra jutott mint elődei.

1808. A Kongresszus megtiltja a rabszolga behozatalt,(ekkoriban már kontinentálisan sem volt törvényes).

Nat Turner képregénye
 1831. Nat Turner(afro-amerikai prédikátor) a legmeghatározóbb rabszolgafelekést indítja el az Amerikai történelemben, Southamptonnál rövid véres összetűzések után elbukik ez a próbálkozás is, viszont William Lloyd Garrison elkezdi megjelentetni a Liberatort,felkarolva így a felszabadítás ügyét.1839. júliusában. 53 afrikai rabszolgát az Amistad nevű hajó hazaszállított volna szülőföldjükre, ha a kapitány nem Long Islandre vitte volna őket, röviden-> fellázadtak, a hajó vált a későbbi polgárháború elődjévé, 1842-re hazajuttaták őket.
1846. A Kongresszus elé kerül a Wilmot Provizórium(David Wilmot-demokrata) amiben a Mexikói háborúban megszerzett új területeken megtiltaná a rabszolgaság intézményét, az északi és déli államok ellentétei előtérbe kerülnek

Dread Scott
1849. Harriet Tubman sikeresen megszökik a fogvatartóitól és az Underground Railroad szervezet(szökött rabszolgákat délről, szabad állambokba juttatja, fehérek is tagjai) egyik legünnepeltebb vezetőjeként tevékenykedett.

1856-57. A Dred Scott ügy kavar nagy felhajtást és egészen a legfelsőbb bíróságig eljut. Dred Scott egy hadi sebész rabszolgája volt, egészen míg Missouriból Wisconsinba magával vitte. Ebben az államban tiltott volt a rabszolgaság intézménye, továbbá egy ide valósi hölgyet is elvett mielőtt vissza kellett volna térnie Missouriba, "gazdája" időközben meghalt. Scott beperelte a sebész özvegyét szabadáságáért. A folyamat végén kétségbevonták a rabszolgaság felfüggesztését az államokban és a súlyosabb, hogy a rabszolgákra nem alkalmazhatóak az amerikai polgárjogok.

1863. A polgárháború folyamán Lincoln kijelentette hogy, "minden szolgaként tartott személy ettől fogva legyen szabad". A háború során több mint 185ezer rabszolga csatlakozott az uniós seregekhez(felszabadítás és a gyermekeik boldogabb sorsáért), kiemelkedik az 54. hadtest, Robert Gould Shaw vezetésével+ színesbőrű tiszteket is nevezett ki. Lincoln nem volt szent, eleinte ,de még a végórákban sem akarta eltüntetni a rabszolgaság intézményét, nagyjából 20-25 éves feloldódást tervezett. törvények segítségével. Nem nevezném őt fajilag kategorikusnak, de nem tartotta egyenlőnek a felszabadított rabszolgákat a fehér bőrű polgárokkal.1865 április 9. véget ér a háború, 14. Lincolnt meggyilkolják . Ez év májusában Tenessiben megalakul a Ku Klux klán. A rabszolgaságnak technikailag június második felében lesz vége, mikor is 250000 rabszolga hivatalosan is felszabadítási levelet kap,a 3,953millióból(1960-as adat).
Robert Gould ShawNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése