2013. június 30., vasárnap

Triádok meséje II.

A triád szervezet felépítése:
http://www.asiaone.com/News/AsiaOne%2BNews/Asia/Story/A1Story20130405-413882.html

Razzia egy békés vacsora közben x)


Legalapvetőbb szinten, csoportos összetartásról ritkán beszélhetünk, a személyek közötti legerősebb kapocs a Dai-lo és a Sai-lo tehát nagy és kis testvér kapcsolat ami tényleg létezik. A "nagy testvérek" biztosítják a munkát vagy megbízást, míg a fiatalabb testvér hűséggel,támogatással és pénztermeléssel tartozik,gyakran ez előrébb helyeződik mint a triád összérdeke. Elemzők szerint a magasabb rangokat nehéz meghatározni, legalább is a kívülállóknak. Minden triád rangnak van egy számbeli jelölése is ez minden esetben a négy, ennek magyarázata hogy Kínát régen a négy óceán ölelte körbe, és íz univerzum egysége így lett teljes.
- 49: a hierarchia alján álló személyek megjelölése. A nagy részük ezt a státuszt viseli, a gyalogságnak is nevezik őket. A 49 úgy jön ki: hogy hogy 4-szer 9 eskü mondatot kell elmondaniuk a csatlakozásukkor.
-432:  A szalma szandálosok, küldöncként és szervezőként funkcionálnak, a különböző csoportoknak a feladatait szervezik, néha a bandaháborúkat is.
-415: Fehér papír legyezők, nevéből adódóan, a stratégáknak felelnek meg. Vezetik a költségvetést,befektetik a pénzt,nem harcos általában diplomás vagy más gazdasági végzettsége van.
-426: A vörös oszlop: Eredetileg katonai hadtesteket vezettek, most a bandákat irányítják. Mindegyikük körül kb. 50 ember van, közvetlen utasításuk alatt. Ő végzi a kellemetlen munkákat, legfontosabb hogy, egybe tartsa a szervezetet, dönt a felvételről vagy likvidálásról    

A beavatás a triád szálláson történik, ami nem egy meghatározott helyiség, lehet valakinek a pincéje vagy egy sikátor.A meghívás egy vörös papíron vagy egy lehántolt bambusz darabon érkezik. A jelentkezőnek három kapun kell keresztül mennie. Az elsőn ez áll : "Ha belépsz az ajtón, ne haladj tovább csak ha hűséges vagy". Aztán egy kis rituális tánc, ezt hívják úgy hogy "átkelés a Kések Hegyén". A kapu a "hűség és az igazság csarnoka"- ez előtt minden ember egyenlő, szimbolikusan pár érmét kell belépési díjként füzetni. A harmadik kapu a "föld és az ég köre"- ezekből születtek a "Hung hősök", a harmadik akadály egy bambusz karika ezen kell átkelni, ezen túleseve az egyén újjászületik a triád testvériségbe. Ezt követi néhány szimbolikus utánzata a triád történelmi eseményeknek (lépcsőfok, a két fokú híd, a tüzes verem...). A triád oltárnál a végén egy csésze bort kell meginnia egy kis kakas vérrel, majd összetörni azt, így emlékezve az árulók sorsára, majd az étterembe mennek fiestára x). Az elmúlt 10 évben ez a rituálé inkább elenyésző lett, és Guan Yu-ra esküdnek fel a tagok.    
Chow Yun-fat sok szerepe közül a triád-gangman is egész jó


A 36 eskü:

1. Miután átkeltem a Hung kapukon úgy kell tekintenem a fogadott testvéreim rokonaira mintha az enyémek lennének. Ha nem tartom meg az esküm, 5 villámcsapás által halljak meg
2. Támogatom a testvéreimet ha el kell temetniük szüleiket,testvéreiket és minden kiadásukban segítek. 5 villámcsapás sújtson ha úgy teszek mintha nem tudnék gondjairól
3. Ha a hung testvéreim látogatják meg otthonom, biztosítom nekik az ágyat és ételt. Tőrök áradata öljön meg ha idegenként kezelném őket.
4. Mindig üdvözlöm a hung testvéreim ha bemutatkoznak. -:- öljön meg ha keresztül nézek rajtuk.
5. Nem árulom el a Hung család titkait, se a szüleimnek,testvéreimnek vagy feleségemnek, nem adom ki még pénzért sem. Ha ezt tenném -:- öljön meg.
6. Soha nem árulom el a fogadott testvéreimet, ha véletlen folytán, miattam fogják el a testvéremet, azonnal kiszabadítom. -:- öljön meg ha nem.

A többi törvény nagy része is a testvérek és a szervezettel szembeni szabályokat fekteti le. A hagyományokhoz való ragaszkodást az utolsó pont mutatja be jól: Miután átléptem a Hung kapukon, hinni fogok a közös célban, hogy megdöntsük A Ching-et és visszaálítsuk a Ming dinasztiát, hűséges maradok fogadott testvéreimhez még ha más helyzetben is élünk. Közös célunk az Öt Ős(5 szerzetes akik az állat sítlusú kungfu-t meghonosították) megbosszulása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése