2013. június 27., csütörtök

A triádok meséje I.

A terminus maga, a Hong Kong-i kormányzattól származik, mégpedig olyan titkos társaságokra használták amik a trianguláris szimbólum alatt tömörültek. A szimbólum a kínai 'hung' írásjegyből 
származik, ennek jelentése az ég és a föld valamint az ember egyesüléseként fogható fel. A triádok manapság gyakran nevezik magukat Hung Társaságnak vagy Ég és Föld Egyesület. Szóval nem árt tisztában lenni ezzel, mert alaposan elverhetnek x).

Sztereotípia 

Az eredeti társaságok célja, a Qing vezetés megbuktatása volt és így a Ming helyreállítása. A 'hung' írásjegy továbbá jelenti még a különösen szerencsés vörös színt is ami a Ming dinasztia alapítójához kötődik (Hung Wu). Mivel a belső társadalmukban gyakoriak az árulások, saját titkos kommunikácós formát fejlesztettek ki, és hogy az új tagokat meggyőzzék beavatási ceremóniát is tartanak. A triádok történelme elég zavaros gyakran valós események de néha legendák alkotják. Nem csupán a Qing dinasztia elleni harcukat,de a Shaolin kolostorba való visszavonulásukat majd annak felgyújtása is kötődik hozzájuk. Állítólag öt tag élte túl a pusztítást, így őket tartják a modern triádok az "Ősöknek". Ezek az alapító tagok kezdték el a tagtoborzást, évente akár ezer ember is összejöhetett, még Sun Yat-sen is tag volt, míg a Qingek végül elbuktak. Ezek után a triádok elvesztették a céljukat így új küldetést választottak maguknak. Sokan törvényen kívüliek lettek, igazából már azok is voltak.Mások dolgozói szervezetekbe és kereskedelmi szövetségekbe tömörültek, vagy a három keveréke is előfordult. A triádhoz való csatlakozás nem azt jelentette hogy bűnöző az illető, viszont sok előnnyel járt a tagság, persze a legfontosabb hogy egy olyan közösség részévé válik a személy ami ha kell megvédi, lényegében családi kötelékről beszélhetünk archaikus formában. Fontos hogy a triádok nem egyneműek a többi kínai bűnszövetkezettel. Tehát nem minden szindikátus tag vagy bűnöző lesz azonnal tag. Viszont minden triád tag bűnözőnek számít, az 1994-es Hong Kong-i Szervezetbűnözés és Súlyos bűncselekmények rendelete alapján. Szóval így a tagok már a tagságukkal sértik a törvényt, de a szervezet tagjai közül csak kevesen aktívak nagyjából 2000 fő a 20000. Az utcán felnövő gyerekek nagy része biztosan kapcsolatba kerül a triádokkal valamilyen formában, és a védelem/státusz miatt csatlakozik is hozzájuk, és ha nem is tagok viszont elég komoly a kapcsolat közöttük.  

A triádok és a maffia nem ugyan az. Az utóbbi az olaszos családi formát és a piramis alakú hierarchiát követi.  A triádok viszont gyakran kevésbé hűségesek egymáshoz vagy a vezetőkhöz,persze van egy bizonyos fokú hierarchia, például a rangban alul lévőknek sokkal nagyobb szabad mozgásterük van. A bandák mozgását csak a ritkább esetekben irányítják a triádok vezetői. A triádok vezetője általában nem kérik ki a vezetők engedélyét hogy vállalkozásokba kezdjenek, még akkor is ha az üzleti partnereik nem a triádba vagy másik szövetségbe tartoznak. Tehát, aki nagy babárokra tör a "criminal activity-ben" annak ez a megfelelő út. Könnyen talál magának társakat a nagy pénzhajhász tervekhez, nem csak hogy egy testvériség tagja lesz, de a környezet is más szemmel néz rá. A zsarolások áldozatai kevésbé fognak tiltakozni, ha az erős és rejtélyes triád aminek a csápjai messzire elérnek, egy 14 éves tervek nélküli fiút küld. Az utcai suttyók nagyobb önbecsülésre tesznek szert, abból kifolyólag, hogy egy ősi gyökerű harcosokból  álló szövetséghez csatlakoznak. Az idősebb és magasabb rangúaknak igazából kevés előnyük származik a fiatalabbak akcióiból, főleg az újévi ajándékokban merül ez ki. Igaz hogy a triádok kínai gyökerűek, és főleg Hong Kongban van a központjuk. Nemzetközileg is elég erősek, Különösen dél-kelet Ázsiában,és az Egyesült Államokban. A triád-bűnözés nem korlátozódik csupán az utcai kisstílű szerencsejátékra,zsarolásokra és prostitúcióra hanem a drog előállítás és annak árusításától egészen az embercsempészetig.  

Hong Kongban, kb. 50 triád működik, ezeknek az össztagságuk nagyjából 80000-85000 fő. Tovább szűkítve, az 50-ből csak 15 foglalkozik bűnözéssel, ezek közül a legnagyobbak:

Felépítés
-Sun On Yee: A legnagyobb triád Hong Kongban, nagyjából 25k fő, 1994-től kezdve tettek szert nagy befolyásra, a Guandongi vezetést is a kezükben tartották.

-Wo csoport: Kilenc alcsoportra oszlik, 20000 fő. Minden csoport specializálódik egy feladatkörre pl.        a Wo Shing Yee- a dokmunkásokat ellenőrzi, a Wo On Lok az uzsoraügyekre, a  Wo Hop To a védelmi pénzt szedi stb. Az eredeti alapító triád a Wo Shing Wo volt, és a legrégibb létező triád Hong Kongban. 

- 14k Triád: Hasonlóan 20000 fővel rendelkezik, eredetileg a Kuomintang részeként jött létre, mint harcos társ a kommunizmus ellen. Chiang Kai-Shek parancsoára jött létre nemzetségi szövetségeket vett alapul és gerilla taktikákat használt a kommunista erők ellen. A "14" az eredeti parancsnoki főhadiszállás száma volt. Több mint 30 kisebb csoportja van, és nemzetközileg a legerősebb triád.

- Nagy kör "Banda": A Vörös Őrök és más katonai szervezetek maradványaiból jött létre, technikailag nem tekinthetőek triádnak. Illegálisan léptek be Hong Kongba és az erőszakos ékszer és bankrablásaikról híresek. Gyakran teljes katonai felszerelést használnak akár gránátvetőt is. A nevük egyébként a tipikus szovjet mintájú átnevelő táborok kör-alakú körzetéből jött
Triád vezér a rács mögött

3 megjegyzés:

 1. Biztos, hogy erről az írásjegyről volt szó: 金 ?

  金 - ez a 'hung' esetlegesen kantoni kiejtésben lenne?! Putonghuában tudtommal csak jīn-ként ismert, de szótárban sem találtam mást: [http://baike.baidu.com/view/36077.htm#sub5754769] Az írásjegy összetevői szerint az éghez nem sok köze van: 人王干土

  人 = az ember, miszerint emberi találmány
  王 = király, miszerint uralkodói fennhatóság, használat alatt volt
  干 = mivel munka, fáradság útján nyerik, bányászat által
  土 = föld, azaz nyersanyag, amit a földből nyernek

  Az írásjegye jelentése így jobbára a földből, verítékes munkával nyert, uralkodó által használt anyag.

  人王干土。人,指由人发明创造的;王,指为大王所使用的、主宰的;干,指干活,即由劳动者提炼出来的;土,指原料,即金是由土(金矿)中提炼出来的。所以,金就是由人发明的、由劳动者千辛万苦从矿石中提炼出来的、为大王所主宰使用的。

  Putonghua fordítása a triádoknak: 三合會, ez valóban az ég, föld és ember összekapcsolódására utal. Valószínűbb, hogy ez a hung valójában a 洪-ra [hóng] vonatkozik. Ugyanis a kezdeti időkben egyes triád csoportosulások 洪门弟子-ként is hivatkoztak magukra. Ez magyarázná a 洪武-császárt is.

  VálaszTörlés
 2. Az én forrásom jóval szerényebb, de: "The symbol is the Chinese character 'Hung,'(金) encased in a triangle, representing the union of heaven, earth, and man" Samo Hung nevében is benne van és elméletileg erre a jelre gondol,mivel utánna is kérdeztem, de örülök hogy valaki hozzá szól xD

  VálaszTörlés
 3. A forrás érzésem szerint téved. Az bár tény, hogy Sammo Hung kínai nevében is benne van: 洪金寶, ez pingvin átírásban: Hong Jinbao, kantoniul Hung Kambo, ergo Hong/Hung = 洪

  VálaszTörlés