2013. március 3., vasárnap

Kung Fu Filmtörténet


Huo Shao Hong Lian Si (remake)
1905-ben forgatták az első filmet Kínában, ami az ország első kung fu filmjének is számított és 1970 volt a határokat áttörő időszak, hála Bruce Leenek.
1928-tól kezdődött az első arany korszaka a kínai filmiparnak. Ez Zheng Zhengqiu filmjével kezdődött a "Vörös lótusz monostorának felégetése" (Huo Shao Hong Lian Si), a film egy elég közismert novellából készült, és 1930-ig 18 folytatást forgattak a filmből.  Ez időtájt a novellákból készült filmadaptációk voltak divatban, ami istenekről és szellemekről szólt, a filmbéli alakítás inkább egy színpadi alakításra emlékeztetheti a nézőket, a legtöbb szereplő természetfeletti erővel rendelkezett, a kard "varázslója" volt, mágikus tőröket dobált és a tenyerükből bocsátották ki a különleges erőiket.
Ha kung fu filmekre kerül a szó, meg kell említenünk a "Wong Fei Hong" filmeket. Wong Fei Hong híres harcművész és orvos volt a késői Qing dinasztia ( 1850-1911) ideje alatt ,és a korai Kínai Köztársaság (1911-1949) ideje alatt.Igaz, Wong 1924-ben meghalt, de az emberek emlékezetében legendás hőse volt a köznépnek, az se hátrány hogy, a mai felfogásban is így éljük meg, ez a Kantoni filmiparnak köszönhető.
1949 és 1997 között, legalább 100 Wong Fei Hong filmet forgattak. Ezek a filmek már elvetették a mágikus effekteket és a színpadi játékot, helyette, a tradícionális kung fu formák, fegyveres összecsapások és tipikus harcművész mentalitás. Az 50-es évek során a Hong Kong-i és Taiwan-i filmstúdiók két eltérő stílust hoztak létre. Az egyik hősies történetek adaptációi lettek, a másik az "istenek és szellemek" voltek.
1970-től, indul a Bruce Lee korszak, kezdve a klasszikusokkal mint a: The Big Boss (Tang Shan Da Xiong), Jing Wu Men (Fist of Fury), A Sárkány színre lép (Long Zheng Hu Dou) és a Sárkány útja (Long Guo Jiang). A nagy Hong Kong-i sikerek mellett nemzetközi elismerést is kaptak ezek a filmek, és a kung fu kiáramlott a világba.
Bruce Lee halála után 1973-ban, nagy űr keletkezett a kínai filmiparban, és több ötlet is született mivel lehetne helyettesíteni az epikus alkotásokat, némi humorral. 1978-ban Yuan Heping rendezte az új írányvonal első filmjét, a Snake in the Eagle's Shadow - Kígyó a sas árnyékában), Jackie Channel mint főszereplővel. Igykeztek poénokat beleszőni a harci jelenetekbe, létrehozva egy új stílust- a kung fu komédiát. Yuan Hepig következő filmje a Részeg Mester (Zui Quan-Drunken fist) talán még mélyebb nyomot hagyott a filmtörténetben.
The big boss
A 70' es évek végére, megcsappantak a forgatások Hong Kongban és Taiwanon is. A kritikus pillanatot 1979-ben Xu Ke rendezte első filmjét a Die Bian-t (The Butterfly Murders), ez új erőt és irányt is adott a filmrendezőknek.

A 80' as évek első felében, technológiai újítások miatt is kiemelkedő filmek készültek 1981-ben a Shao Lin Si (Shaolin templom) Zhang Xinyan rendezésében nagy sikert árt el, főleg mert jól képzett harcművészeket,atlétákat, szinészeket és koreográfusokat használt, továbbá a kaszkadőr felszerelések harmadlagosan kerültek csak elő. Viszont sztárt is kreált a film, Jet Li (Li Lianjie) első sikeres főszereplése volt ez a film. 1984-ben rendezte meg Xu Ke a Shu Shan-t (ang cím: Zu warriors from the magic mountain). A filmben Xu viszonylag nagy befektetésből mágikus világot hozott létre, és nyugati zenét használt a filmhez. Másik irány volt kialakulóban ekkor, főleg a nyugat hatása miatt, ennek termékei pl. A Police story és a Project A.

A 90'-es évek egyfajta reneszánsznak indultak, a közönség a régi kosztümös filmeket kérte inkább, Xu Ke és Cheng Xiaodong voltak jó teljesítői a kéréseknek.Ezekben a filmekben inkább a gazdag fantázia és a nagyméretű összecsapások voltak jellemzőek.
A 2000-es évek után a kung fu szellem sok nyugati rendezésű filmben megjelent, sztereotípiákkal kiegészítve (Mátrix, Kill Bill). 2004-ben Stephen Chow rendezésében jelent meg a Kung fu Hustle (Pofonok földjén) ami a képregényi elemekkel feltöltve, a kungfu filmeket a posztmodern időszakba léptette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése