2013. február 18., hétfő

Pencak Silat

Az eredet meghatározása ennek a harcművészetnek az esetén, szinte lehetetlen, még az oral historyn keresztül is csak részleteket tudunk, mivel az indonéz szigetvilágon nagyjából egy időben jelent meg, tehát nincs egyértelmű mestere vagy jelen esetben guruja. A szigetvilágok mitikus magyarázata azonban nagyrészt megegyezik, a Pencak Silat a törzsi időszak vége felé jelenhetett meg. Alapját a vadállatok mozdulatai és a természeti csapások képezték a mozdulatok jelentős része a magasból indul (ennek oka a dzsungeli környezet jelentette). Idővel a társadalmi státuszt is jelentette a silat, félték és tisztelték, politikai nyomást is rajtuk keresztül gyakoroltak.Tehát nyilván való hogy a Pencak silat fontos szerepet játszott az Indonéz szigetvilág életében. Az első Hindu-Buddhista királyságok közül Srivijaya(7-13. sz. Sumátra központal), Majapahita(XIII-XVI. sz. Jáva központú) és Sunda(Jáva nyugati része 7.-1579) királysága is a silat-ot használták a katonáik kiképzésére. Régészeti leletek alátámasztják hogy, a 7. századtól kezdve ez a harci-szisztémát használták Sumátra és Maláj félszigeten is. Ennek is köszönhető volt hogy a felsorolt királyságok kiterjeszthették uralmukat a mai Malajzia és Szingapúr területére.Talán még a jávai királyságok múltjában lehet jól visszakövetni a Pencak silat történelmét. A sziget nyugati részén található a Minangkabau felföld, és e terület lakói szerint a silat egyik atyja Datuk Suri Dirajo itt született. A Pencak silat mentette meg Sunda hercegnőjét, Dyah Pitaloka-t, és hoztak győzelmet az 1346-os Bubat mezői csatában is. 
Az Indonéz Pencak Silat Szövetség 1948-ban alakult meg, de csak 1973-ban jöhetett létre a rengeteg iskola és stílus megegyezésével. 

Stílus irányzatok(rengeteg van,de ezek szúrtak szemet hírtelen):
- Al-Azhar Seni Bela Diri: 1970. áprilisában alakult meg, Jakartában, Muhammad Sufiyono és Djauharul Abidin Bakir. Erős iszlám befolyás érződik rajta, elég spirituális, de formailag teljesen tiszta.
- Bakti Negara: 1955. januárjában jött létre, Baliban. Konkrét önvédelemre törekszik a praktikusság az elsődleges szempontja. Alapítója négy szabadságharcos veterán volt, akik a holland megszállók ellen is harcoltak (Anak Agung Rai Tokir, I Bagus Made Rai Keplag, Anak Agung Meranggi, Sri Empu Dwi Tantra)
- Bangau putih: A stílus 1952-ben vált hivatalossá, fehér daru néven. Több iskolája van Észak-Amerikában, a Közel-Keleten és Európában. Alapítója Subur Rahardja (1925-1986) saját stílusát a pencak silat és a kuntao (Dél-kelet Ázsiában létrejött kínai harcművészet, de igazából Malajziában volt csak divatban).
- Cimande: Nyugat-jávai stílus a 18. században hozta létre Embah Kahir, beleépítette a kera( majom) pamachan(tigris) és a bot forma. Körülbelül 300 különböző variációja létezik a Cimande silatnak, főleg a Cimande folyó mentén gyakorolják.
- Silat Sendeng: Az egyik legrégebbi silat Malajziában. A legpusztítóbb fajtája, tisztán látszik hogy háborús időszakra lett kifejlesztve, és egy másik stílusnak a "buah pukul" stílusnak az alapja is. Maximálisan a puszta kezes harcot részesíti előnyben, igyekszik megtalálni az ellenfél gyenge pontját. Sajátossága a kis távolságú támadásai, törő technikái és a pelebatnya- kb. viszonzó támadásnak nevezhető. Malajzia kulturális örökségeként védi ezt a stílust. 
Silat SendengNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése