2013. február 23., szombat

Mindennapi hősök avagy "Folk heroes never die in China"

Kínában a népi hősök, legenda sőt félisten helyen szerepelnek. Ennek nagyon egyszerű indoka van,a kínai társadalom nagy részét a földművelő parasztság alkotja, a polgárság is csak a 17.század végén erősödik meg, szóval legyen az nemes vagy nemtelen, de ha a népért teszi amit tesz, sosem felejtik el,gondolok itt Wong Fei Hung-ra, aki kismillió harcművészeti filmben felbukkan, de ilyen személy lehetne Huo Yuanjia a wushu szövetség alapítója. Példának szánom ezt az írást mivel, úgy vettem észre Magyarországon még segítenek a tolvajnak aki kirabol valakit, talán túlzás de szemrebbenés nélkül tűrik, kicsit sem tetszik a magyar mentalitás lesüllyedése. A következő emberek teljesen átlagos kínai állampolgárok semmi közös nincs bennük, de az empátia mindegyikükben ott van.

1. 2012. június 19.-én egy férfi Fuzhou városában, egy nő után ugrott akit elsodort az árvíz. A testét megtalálták, ugyan abban a pozícióban ahogy a nőt tartotta,sajnos mindketten meghalltak. "Soha nem felejtem el a jelentet ahogy összeszorított fogakkal, igyekezett a víz felé tartani azt a nőt."- idézi fel Huaxu, aki jelen volt a tragédiánál. A megmentő személyazonossága nem derült ki, de kitüntetést kapott a bátorságáért. Képet nem rakok ki elég megrázó de itt a link: http://bbs.chinadaily.com.cn/data/attachment/forum/201207/05/151510igq8vsix1i4zmcmu.jpg

2. Sokak szerint a felsőbb osztályokhoz tartozó emberek egyetlen célja a még nagyobb felhalmozása. Itt egy ellenpélda: Zhou Jiangjiang 28 éves, örököse, egy nagyobb vállalatnak Yantaiban(Shandong tartomány). Pontos dátumot nem tudok, de szintén 2012 második felében, tűz gyulladt ki a gyárban, és a tulaj arrogáns és lustának mondott fia, felkeltette a dolgozókat, mindegyikük kijutott kivéve őt, aki túl sok szén-dioxidot lélegzett be.

3. 2012. Július 3.-án a 27 éves Deng Jinjie belefulladt a Sunshui folyóba Loudi-nál (Hunan tartomány) miután megmentett egy három tagú családot, miután megtalálták a testét a parton a két kutyája még a parton várt rá, a család csendben meglépett és mikor kérdőre vonták őket durván reagálva, elhatárolódtak az eseménytől(a túlélők bűntudata)4. Gyakran halljuk azt a közhelyes bíztatást "Csak akarni kell és minden sikerül" . Shi Jiaquan, 71 éves földművelő Lintaoban(Gansu tartomány) él, és már több mint 10 éve munkálkodik hogy egy teljesen halott hegyet termelésre alkalmas földé, ami nagyjából 10,000 mu( ami nagyjából 6.7 km2). Lintao mellesleg Dingxi városának egyik legszegényebb része. A környékbeli lakosság a mitológiai Yugong-hoz hasonlítják őt(megmozgatta a hegyeket) saját bevallása szerint nem kell aggódni: "vannak gyermekeim, s nekik is lesznek unokáik, a hegy pedig nem lesz magasabb,miért kéne aggódnom?". 


5. A 82 éves Li Jialuan, egy még eltérőbb módon mutatja meg becsületét. Minden reggel vagy késő éjszaka egy idős hölgyet lehet látni Hefei(Anhui tartomány) Shushan körzetében, ahol a nagy zöldség piacok vannak. Kétségbeesetten keresi a műanyag üvegeket és a papír dobozokat. Li Jialuan havonta 2500 yuan nyugdíjat kap ami most kb 88000 forintot jelent, és ki kell neki füzetnie 390000 yuan egészségügyi számlát (13600000 ft), ami a betegségben meghalt fia hagyott hátra. A nyugdíjából és az újrahasznosítható hulladékból füzeti a tartozását évente kb. 20000 yuan. "Nem vagyok már fiatal de amíg élek visszafüzetem a tartozásomat". Másik gyermekét nem hagyja segíteni, hisz neki is gyermeke van már.


6. Cai Jingying,Lu Hong és Zhang Na, a három "legszebb vidéki asszony" címet kapták. Mindannyian Linjiang városának peremén élnek(Huashan tartomány). 2012. június 30.-án a földeket átszelő sínek mellett dolgoztak. Előző éjszaka hegyomlás történt és egy méretes szikla zárta el a vonat útját. A három asszony kb. 1 km-ert rohant előre hogy megállítsák a vonatot és sikerült is.


7.  2012. június 27.-én heves esőzések miatt Baiyuan városát(Hunan tartomány) elárasztotta az árvíz egy óvodásokat szállító kisbusz megfeneklett az úton, és hogy ne forduljon az oldalára Li Shan rendőrnő hosszú ideig tartotta teljes erejéből a járművet, megmentve a 13 óvodást és a sofőrt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése