2013. február 16., szombat

A nép ereje II. rész

1. Az öt csipet(-marok) felkelés (五斗米道)

A Han Dinasztia (i.e. 206-220) utolsó szakaszában, Zhang Daoling(i.e. 36-121?) unokájának, Zhang Lu
(?-216) kezdeményezésére tört ki a felkelés. A nevét az öt csipet rizsről kapta amit a taoista templomoknak adtak gyógyítás vagy vallási szükségletek kielégítése során. A későbbiekben a dinasztiák ellen irányuló felkelések példaként vették ezt. Zhang Daoling a II. század elejére kiépítette "vallási szektáját" a taoista hálózatot felhasználva, célja hogy a Han dinasztia ellen egy vallási megmozdulást kezdeményezzen, követőinek nagy része Sichuan-ból érkezett. 184-ben unokája vette át apja helyét(ellentétben vele,nagyapja politikáját folytatta), ő inkább számított tábornoknak mint taoista papnak, és nyílt fegyveres lépéseket kezdett a császári udvar ellen,sőt, saját államot is létrehozott a Zhang Han-t. 30 évig állt  fent "birodalma" míg Cao Cao az északi tartományok ura(főminisztere a császárnak, a hatalom hivatalos birtoka) betaglózásra kényszerítette Zhang Lu-t az általa létrehozott Wei királyságába. Ez meg is történt, jó propaganda is volt az északi államnak hogy, "az ég ruházta a hatalmat Cao-ra a ".


Zhang Daoling, a gyógyító

2. An Lushan felkelés vagy An Shi( fontosabb vezetője)


A felkelés a Tang dinasztia, 3 császára alatt zajlott le Xuanzong császár (712-756), Suzong (756-762) és Daizong ( 762-779), maga a felkelés 755-ben indult. 


Konkrét politikai,társadalmi okai nincsenek, nem tömegek megmozdulása hanem egyetlen ember ambíciója adja meg az indító eseményt. Kína szinte minden erejét a külpolitika kötötte le, seregeinek nagy része komoly eredményeket nem ért el az erősödő arab birodalomtól (Talas-i csata). Délen sem ért el eredményeket a Nanzhao királyság ellen( a mai Kína dél-nyugati része). Viszont a Tibet ellen irányuló hadjáratok eredményesek voltak( eltávolították a tibeti királyt is, de Kína pártit nem sikerült trónra jutattni,még!). 
An Lushan (?-757) Xuanzong legkedvesebb alattvalója volt ez idő alatt, 751-ben Chang'an-ban díszes lakosztályt kapott a császártól. Az országban ez idő alatt talán neki volt az egyik legnagyobb serege (160k fő körül). Kihasználva a főseregek távollétét, saját dinasztiát akart alapítani.

Császári csapatok felvonulása


Fontosabb események: 
- 755. végén elfoglalta a keleti fővárost Luoyang-ot (több tisztviselő csatlakozott hozzá, tisztelettel bánt mindenkivel.
-756.Chang'an elesik, teljesen kifosztják, a császár Sichuan-ba menekül és ott követi őt trónján Suzong császár.
-Suzong császár a Tuju török törzstől kölcsönöz csapatokat, és visszafoglalja a két fővárost.
-A mai Henan tartomány, Shangqui város, Suyiang körzetében csaptak össze az erőt, hivatalosan a császári seregek győztek, de a jól védhető állások miatt nem sikerült kifüstölni a felkelőket.
-757-ben An Lushan-t saját fia ölte meg, mivel apja paranoiája veszélyessé vált mindenkire, aki őt körülvette. Őt pedig Shi Siming ölte meg( An Lushan gyermekkori barátja). Kicsit drámai, de miután 761-ben visszafoglalta Luoyang-ot, őt is a fia Shi Chaoyi ölte meg és a saját kreálmányú Yan dinasztia császárának titulálta magát, de kevés katonai vezető támogatta őt.
 762-ben másodszor is visszaszerezte a Luoyang-ot a frissen trónra lépő Daizong császár, a legtöbb rebellis katonai vezetőt megölték, így nem volt senki aki irányíthatta volna a csapatokat. Számok tekintetében két feltevés van veszteségek terén, vagy 16 millió vagy 36 millió emberi veszteséggel lehet számolni, az első a valószínűbb mivel 754-ben volt egy cenzus összeírás (kb. 52 milliós lakosság)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése