2013. február 11., hétfő

A nép ereje I. rész


1.
A Daze falu-i felkelés( 大澤鄉起義) i.e. 209. július- 209. december, az első megmozdulás a Qin uralom ellen. Vezetőjei Chen Sheng és Wu Guang, mindketten tisztek voltak akiket Yuyang védelmére rendeltek ki közrendű csapataikkal együtt. Viszont egy heves vihar megállította őket félúton, Anhui tartományában. A Qin törvények szerint mindenki aki későn érkezik az udvar megbízatásának elvégzésére, azt kivégzik, bármi is legyen az oka. Chen és Wu rájöttek, soha nem érhetnek oda időben, így még több embert kezdtek toborozni, hogy ellen tudjanak szegülni a császárnak. A felkelés központi személyei lettek, és néhány hónap alatt kb. 10000 embert tett ki létszámuk.Viszont a reguláris császári seregek ellen nem igazán volt esélyük nyílt összecsapásban. A két tábornok belső ármányok során életüket vesztették. A felkelés Daze falujában kezdődött 900 emberrel, Chen szerint: "mindenkinek megvan az esélye hogy, felemelkedjen, születésétől függetlenül".

Chen beszédet mond

2.


A 6 királyság lázadása( 七國之亂) i.e. 154-ben folyt le. Oka a Han császár túlzott centralizációs intézkedései voltak. A dinasztia kezdetén Liu Bang (256?-195) igyekezett saját rokonainak Kína különböző területein birtokokat ajándékozni, így az országának 1/3-a a Liu klán kezébe került, ezek a területek nem az udvar irányítása alá tartoztak. Wen császár uralkodása alatt (202-157) a hercegek(Liu klán tagjai) saját törvényeket alkottak birtokaikon és önállóan verettek pénzt is, így az adószedés jogát is birtokolták. Lényegében függetlenedtek az udvartól. Apja halála után Li Qui herceg következett a trónon Jing császár néven, a váltást kihasználva ,Liu Pi, a legazdagabb államocska ura felkelést szervezett.

Tagjai:

- Liu Pi, Wu hercege

- Liu Wu, Chu hercege
- Liu Ang, Jiaoxi Xing hercege
- Liu Xionggu, Jiadong hercege
- Liu Xian, Zaichuan hercege
- Liu Pinguang, Jinan hercege

 Néhány hercegség még ígéretét adta hogy csatlakozik, sőt az északi Xiongnu törzsek is segítséget ígértek, viszont csak Donghai és Minyue küldött csapatokat a közös hadjáratra. A hat herceg propagandájának fő célja Chao Cuo kivégeztetése volt, aki állítólag meg akarta semmisíteni a klánjukat, az ő fejéért cserébe leteszik a fegyvert(meg is történt).
3.
A Sárga turbános vagy szallagos felkelésre 184-ben került sor. Oka a mezőgazdasági krízis és a császári hatalom abszolút meggyengülése volt (3 császár is volt egyszerre, 10 eunuch tartotta befolyása alatt az aktuális trónörököst). A felkelők alapját egy taoista társaság alkotta. A nagybirtokosok kizsákmányolták a parasztokat, a Sárga folyó többször kiöntött és elárasztott több települést a Selyem út mentén erődök épültek hogy megadóztatják a kereskedőket. A felkelés vezetője Zhang Jiao volt, mellette a két testvére Zhang Bao és Zhang Liang. Jiao a Három Királyság Románca szerint a déli szent szerzetestől kapott szent iratok által nagy erejű taoista bölcs lett, aki erejét a népért használta így gyorsan növekedett a követők száma, a novella szerint a 100000-főt is elérte a felkelők száma, a kezdeti sikerek után a császár felhívására több hivatalnok sereget gyűjtött és visszaszorították az alig felfegyverzett parasztokat
Az utolsó komoly erőfeszítésre a lázadók részéről 192-ben Yan tartományban került sor, amit Cao Cao tört le. Kisebb összecsapásokra egészen 205-ig volt példa.  Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése