2012. december 8., szombat

Kína, istenek tengeren,földön és a hegyek felett

Kuan Yin

A kínai vallás alapját a sámánizmus és animalizmus jellemzi. Pontosan nem megállapítható hol van a töréspont a konfucionizmus,taoizmus,buddhizmus nem alkottak feltétlenül saját istenvilágot vagyis a csan-buddhista mitológia az egyetlen amiben valóban megkülönböztethetjük a kínai és indiai alakokat persze nem tulajdonságok szerint hanem ábrázolás vagy esetleg név szerint következtethetünk vissza.

Kínában több száz istent és istennőt,félistent(-vagy olyan embert aki tettei miatt "felemelkedett") különböztetünk meg, vagy a taoizmus elterjedése után felbukkannak a xian-ok akik hallhatatlanságra törekedtek és egy "elixírrel" el is érték, hasonló ehhez a "felséges ősök tisztelete is" .

Legközismertebb istenek:

Ao:  A négy sárkány király neve, Ao Sun-Ao-Ch'i'n-Ao Jun-Ao Kuang, általában parádékon és utcai ünnepségeken ünnepelték őket ha szárazság sújtotta a földeket. Feladatuk a földek és tengerek bizonyos részeinek ellenőrzése volt (ábrázolás egy hullámos ruha, mivel minden hullámnak saját Ao-ja van).

Pangu: A teremtő isten több legendában. Általában primitív szőrös óriásként ábrázolják szarvakkal a homlokán és hatalmas bundával. Ő választotta szét a Yint és a Yangot egyetlen csapással a baltájával. Így létre jött a zavaros Yin(föld) és a tiszta Yang(ég).


Fuxi: Ismert még a Paoxi néven is, a mennyei pátriáka,aki hírnevét az emberek tanításából nyerte: írás,halászat,vadászat.
Fuxi fesztivál
Nu Wa: Az ősi anya istennő, az emberek teremtője, a későbbiekben Fuxi nővéreként vagy a feleségeként szerepel. 

Huang di: A "Sárga császár", a Huaxia kultúra( irodalmi kína, nem megosztott hanem a közös civilizált szokásokkal élő lakosságra utal) szerves része. Kína alapítójának tartják.

Sárga császár


Chaishen: A vagyon,gazdagság istene, ő ellenőrzi a vagyon elosztását a szerencsén keresztül. Gyakran vagy történelmi személyiségként jelenik meg vagy vad és fekete tigris formájában.

Csillagjegy istenek: Shoushen( a hosszú élet csillaga) , Fushen( a boldogság csillaga) ,Lushen( a bőség csillaga)
 
- Néhány különlegesebb: A Baxian-ok vagyis a "Nyolc halhatatlan" a költészetből születtek és csak később az írók halála után váltak a hit tárgyává. A Huye, egy olyan védőszellem ami a taoista templomok alján található, általában tigris formájúnak ábrázolják. Az utcai parádékon gyakran lehet látni hatalmas bábúként ábrázolt tábornok párt Qiye és Baye, akik legjobb barátok voltak. Cheng Huang, a városok istene- vagyis a védekező eszközök istene, főleg a falaké, minden fallal körülvett városnak volt sajátja. 

Lu Ban: Legendás kovács,faműves, az i.e. 5. századból, a kézművesek védőszentje

Yuexia Laoren: "az öregember a hold alatt", amolyan kerítőnek tekinthető, azok tisztelik akik keresik a megfelelő férjet,feleséget. 

Kuan Yin: A legnagyobb anya, minden imádságra válaszol, indiai eredetű. (tisztaság,siker,gyógyítás,megvilágosodás,anyaság,)

Lan Ts'ai-Ho: A 8 halhatatlan közül való, istennőnek öltözött de férfi hangja van, mindig furulyát és egy kosár gyümölcsöt hordoz magával.

Lao-Tien-Yeh: a Jádecsászár, taoista istenség.
Jáde császár pagodája

Lei-King: A vihar és a jogos bosszú istene(elérte azt akit a törvény nem), kevés szentélye volt, csúnya öregmeberként ábrázolják kék bőrrel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése