2012. december 12., szerda

Egyoldalú érzelmek a Biwa-tó mellett

Az élet nehézségeit gyakran képtelenek vagyunk áthidalni, néha mások segítsége nélkül. Egyetlen ember szomorúsága, csalódottsága sokakat megérinthet és ha segíteni nem is tud,mégis, a saját életén változtat és igyekszik boldog lenni. Kétség sem fér hozzá,hogy japán barátaink remek "lélek" feltáró filmeket képesek létrehozni,itt megjegyezném hogy a szív betegségeit is gyakran a lélekre vezetik vissza (ilyen pl. a Takotsubo cardiomyopathy-vagy másnéven a megszakadt szív szindróma,ami lényegében a lelki megrázkódtatástól meggyengült szívizom-problémára utal), pragmatikusságuk ellenére még a sokszorosan megkovácsolt acélpengében is meglátják a lelket, és nem feltétlenül vallási látásmódra gondolok. Rátérve a cikk témájára: az átlag kiegyensúlyozott ember talán túlerőltetettnek vélné, de van jó pár filmje ennek az országnak ami nem feltétlenül a happy end-el győzi meg a nézőket. Néhány amit érdemes megnézni egy-egy szivárvány után:


  1 liter könny (1リットルの涙) 1 Rittoru no Namida  megjelent: 2004

Rendezte: Okomura Rin
A főszereplő Kito Aya 15 éves középiskolás lány boldogan éli napjait, míg egy nap rosszul lesz a buszon, egy viszonylag ritka neurotikus betegséget diagnosztizálnak nála, ami hosszútávon leépülést és halált okoz, kezelés nincs. Ezt tudva igyekszik hátralevő részét kihasználni, orvosa és édesanyja segítenek dokumentálni az életét. A film Kito Aya (1962-1988) naplójából készült.
 A szentjánosbogarak sírja (火垂るの墓 Hotaru no Haka) megjelent: 1988
Rendezte: Isao Takahata
A Ghibli stúdió animációs filmje, Nosaka Akiyuki életrajzi regényéből készült, aki a halott hugától így próbált elnézést kérni amiért nem tudta megakadályozni halálát, a háború utáni Japánban. A film(anime) Seita szemszögéből mutatja az eseményeket  aki megpróbál életben maradni, a hugával, Setsukóval.


Félelemben élek   (生きものの記録 Ikimono no kiroku) megjelent: 1955
Rendezte: Kurosawa Akira
Dr. Kiichi Nakajima egy idős fogorvos, és rendkívül gazdag. Félti a családját a háborútól, főként az atombomba rémségeitől és Brazíliába akar költözni. Távolabbi rokonai közül és közvetlen családjából is többen pályáznak az örökségre, így be akarják bizonyítani hogy őrült, így folyton tartania kell tőlük,


Élni (生きる Ikiru) megjelent: 1992
Rendezte: Kurosawa Akira
Kanji Watanabe, középkrú férfi,nagy vagyonnal, kb. 30 évig végezte ugyan azt a munkát. Fiával és feleségével él együtt akik csak a vagyonát akarják. Miután kiderül hogy gyomorrákja van és egy évet élhet még, megfogadja hogy, valaki életében változást hoz majd, célul tűzi ki egy játszótér építését.
Szűz hó , (初雪の恋 ヴァージン・スノー - Hatsuyuki no koi) megjelent: 2007
Rendezte: Han Sang-hye
Min, a koreai fiú kénytelen apjával Japánba menni aki fazekasként dolgozik. Itt megismerkedik Nanaeval aki festő szeretne lenni. A nyelvi és kulturális különbségek ellenére megértik egymást és egymásba szeretnek, Miin nagyanyja megbetegszik így egy szó nélkül visszatér Koreába, évek telnek el és egyikük sem lépett tovább, de nem fogalmuk sincs hogy hol élhet a másik. (Azért vettem ide mert Japánban nagyobb sikere volt.)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése