2012. december 4., kedd

A shaolin próbái


Bár kevesen tudják de a ma oly elterjedt és közkedvelt shaolin kungfu-nak rögös utat kellett bejárnia hogy a világ minden csücskére eljuthasson. Én négy nagy határkövet különböztetek meg mikor úgy mondva bezárta kapuit mind északon és délen, persze a taoista monostorok is megszenvedték az ilyen erőszakos lépéseket. Az Észak-Déli dinasztiák ideje végén, Wu Di császár (Északi-Zhou dinasztia) kihirdette a buddhizmus eltávolítását 574-ben először majd 577-ben másodszor, mivel attól tartott hogy túl gazdagokká és erőssé válhatnak a templomok, így a földeiket a katonáiknak adta. Bár a templomok nem működtek azért a vallás nem tűnt el. A Tang dinasztia kezdetével azonban a buddhizmust is rehabilitálták, mivel a császár maga is hívő volt. Tanulva a történtekből a templomok nem bízták magukat a helyi hivatalnokok kedvességére, hanem a szerzetesek harcművészeti képzését kezdték rendszeressé tenni. Így mikor a császár fiát fogságba ejtették 13 szerzetes segítségével kimentették a lázadók közül. Ezt a császár persze nagyobb birtokokkal és pénzbeli támogatással jutalmazta.


A második kihívás 845-ben kezdődött, a „nagy buddhista ellenes reformmal” az északi törzsek nyomása nagy terhet jelentett a kormányzatra, és a templomok adómentességet élveztek+ sok ember bevonult a templomba hogy ne kelljen harcolnia. Ez a többi vallási csoportot is érintette, de mindössze négy hónapig tartott és visszakapták templomaikat és toleránsabb politikát folytatott a császár, viszont a nehéz időszak a Song dinasztia kezdetéig eltartott(960). Innentől jött a fellendülés és az 5 állatstílus terjedése.
A harmadik és véleményem szerint legvéresebb katasztrófa a Manchu dinasztia felemelkedésével kezdődött. Mikor kiterjesztették hatalmukat a kolostorok nem szálltak szembe velük, de minden veszteségtől sújtottnak szállást és ételt adtak. Ezt kihasználva több Ming-hez hű katona és hivatalnok bújt meg itt, egészen 1647-ig, mivel ebben az évben hivatalos lett a, dinasztia váltás. Nagyszámú Ching csapatok ágyúkkal felszerelkezve teljesen lerombolták a templomok nagy részét, többek között a Fukien-i  templomot. Nem csak fizikálisan de mentálisan is meg akarták semmisíteni a shaolint, persze a dinasztia megbocsátott azoknak akik hajlandóak voltak oktatni a katonáikat. A túlélők egy része az Emei Shan-i templomban húzta meg magát.
Emei Shan

A negyedik volt a legsúlyosabb, persze a legnagyobb katasztrófák mind a 20. században történtek. Chiang Kai-shek a Kuomintang abszolút tábornoka 1927-ben, elrendelte hogy a templomokat zárják be mivel attól tartott hogy újra a lázadások központjává válhatott volna, ahol ellenálltak a katonáknak ott a legtöbb szerzetest megölték. Ő maga hitt a shaolin erejében és 100 mestert tartott maga mellett mint testőrt. A csapás folytatódott mikor Mao Zedong abszolút hatalomra tett szert és elrendelte a kulturális forradalmat, aminek célja a kínai tradíciók és kultúra eltörlése lett volna. A 60’ as évek végén Hong Kong mellett Su Xi tartotta életben a harcművészetet,bár eredetileg humanitárius szervezetként indult, amit egyetlen hivatalnok sem oszlatott fel. A wushu elterjedésével a shaolin is visszatért majd pragmatikus okokból elkezdték újjáépíteni a romokat.
Su Xi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése