2012. december 1., szombat

A harcoló fejedelemségek nagyjai, Nagy Sándor kicsinek tűnhet


Ba Qi (Bo Qi-白起) i.e?-257

A qin fejedelemség tábornoka a harcoló fejedelemségek korában. Mei-ben született( ma Mei járás, Shaanxi tartomány). Több mint 30 éven át szolgálta Qin királyát, hihetetlen sikereket ért el néha kegyetlenségével, de kiváló stratéga is volt. 890 000 katonát ölt meg hadjáratai során, gyakran harcolt az első sorban, egyetlen alkalommal sem vesztett csatát pedig 73 várost foglalt el a többi fejedelemségtől. Becenévként Ren Tu-nak azaz „emberi mészárosnak” nevezték. A nép történetei szerint később megbűnhődött kegyetlensége miatt és csak tofut evett utána.
A „hiteles adatok”:
i.e.   -293: Yique-i csatában 240.000 főnyi sereget győzött le Wei-Han elleni harcában.
        -272: Megostromolt egy Wei erődöt és 130.000 katonát ölt meg, és további 20.000-et dobatott a folyóba.
        -263: 5 Han erődöt ostromolt meg és 50.000 katonát ölt meg.
        -260: A legnagyobb csatájában Changping-nél, Zhao fejedelemségét győzte le és 450.000 emberes veszteséget okozott.

Lian Po(廉頗) születése és halála ismeretlen
Lian Po és Lin Xiangru
         
   A Zhao fejedelemség tábornoka volt a harcoló fejedelemség korában. Lin Xiangru, Zhao főminiszterével kezdetben rossz kapcsolata volt, de barátságot kötöttek és a segítségével nevezték ki tábornoknak. A Changping-i csatánál ő vezette a Zhao védelmi erőket, eleinte sikeresen védekezett, nyílt összecsapást nem vállalt és erődvonalakat építetett. Xiaocheng, Zhao királya az udvari hivatalnokoknak nyomására leváltotta Lian Po-t. Később újra Lian Po-t tették meg a komplett zhao-sereg vezetőjének,hogy visszaverje a Yan-ok invázióját, amit meg is tett. A király elvesztette bizalmát és az életére tört, így Wei-be menekült, majd Chu fejedelemségébe, túlélte hazájának bukását is.

Li Mu(李牧) i.e. ?-236

Szintén a Zhao fejedelemség kiemelkedő tábornoka volt. A vezetést Lian Po száműzetése után vette át. Csatái nagy részét északon vívta a xiongu törzsek ellen. Rendkívüli védekező stratégiákat használt, így gyávasággal és árulással vádolták meg, így helyette egy támadó tábornokot neveztek ki aki egyetlen csatát sem nyert. Li Mu-t visszahívták és minden erőt a kezébe adtak. A határon belül élete alatt nem folyt harc felügyelete alatt, a xiongu törzsek 20 évig nem próbálkoztak újabb támadással. A Qin fejedelemség felemelkedésének útjában állt a tábornok így a megvesztegetett hivatalnok réteg, rávette a királyt hogy végeztesse ki Li Mu-t a „felkelés gyanúja miatt”. Li Mu halála után 10 évvel Zhao fejedelemsége is elbukott.

Wang Jin(王翦) születés(Dongxiang falu),halála ismeretlen( valószínűleg Qin Shi előtt született)

Wang Jian tradícionális ábrzáolás


A Qin Fejedelemség „megszilárdító” tábornoka. I.E. 225-ben három fejedelemség maradt független: Chu,Yan és Qi. Chu rendkívül megerősödött a 278-as veresége óta, de a korrupt hivatalnokok teljesen demoralizálták néhány év alatt az államot. Qin királya Ying Zheng( a későbbi Qin Shi Huang Ti) úgy határozott hogy eljött az idő hogy leszámoljanak Chu maradványaival. Wang Jin elutasította a feladatot mivel nem hitte hogy ez a megfelelő idő. Helyette Li Xing-et küldték 200.000 emberrel de kudarcot vallott. a következő évben(224) Wang Jin (miután elfoglalta Zhao-t) vezette az inváziót és 600.000 embert kapott. Egy évig nem vonult Zhao ellen akik berendezkedtek az ostromra, majd megelégelve feloszlatták a sereg egy részét, ezt kihasználva Wang Jin behatolt a Chu területekre és véres harcokat vívott Xiang Yannal aki a védelmet vezette. A harc Fuchu király halálig tartott, majd összeomlott a Chu vezetés és 223-ban elbukott az állam. Wang Jin serege 1 millió fő körül lehetett.
Kínai-japán anime ábrázolás, sajátos  humor és alig titkolt férfiak iránti rajongás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése