2012. november 21., szerda

GUAN YU

Aki szuvenírt akar hazahozni Kínából az szinte azonnal szembetalálkozik a hosszú szakállas guan dao-s boddhisatva szobrával, ő nem más mint Guan Yu (关羽). Születésének ideje nem világos de 219 őszén halt meg. A három királyság románcából ismerjük életének jelentős részét. Xie megyében született, Hedong városában (mai Yucheng). A késő Qin dinasztia idején megtalálták a sírját és mint kiderült értelmiségi családból származott, ellentétben a könyvben leírtaktól.
Szülőhelyét el kellett hagynia mert egy helyi hivatalnokot kegyetlensége miatt megölt, ekkor lehetett 23 körül. Majd 5 évvel később csatlakozott
Liu Bei-hez aki sereget toborzott a Sárga-szallagos felkelés leverésére, találkozásuk napján Guan Yu,
Liu Bei és Zhang Fei testvériséget fogadtak.


Harcban nem akadt párja. Mikor a tartományurak szembeszegültek Dong Zhou főminiszterrel, több tábornokot győzött le és a páratlan Lu Bu-val is megküzdött egyenrangúként. Miután Cao Cao az új főminiszter a császárt bábként használva nyíltan szembehelyezkedett Liu Bei-el. Miután Zhang Fei lerészegedik elűzik Xiaopeiből és Cao Cao szerzi meg a várost. Liu Bei nem térhet vissza és így Guan Yu marad a két feleségével(túszok). Cao Cao tisztelettel bánik vele és megkéri segítse őt a Yuan Shao elleni harcban. Miután Guan Yu értesült hogy Liu Bei életben van, elindult hozzá, két feleségével együtt, de
 Cao Cao egyik tisztje a császárt használva dekrétumban parancsba adta a határ menti tiszteknek hogy öljék meg, de amaz átvágta magát és sikeresen visszajutott testvéreihez. A jól ismert Vörös sziklák menti csatában foglyul ejtette a menekülő Cao Cao-t de régi barátságukra emlékezve szabadon engedte, vállalva az esetleges kivégzést. Miután stabilizálódott a Shu Királyság amit Liu Bei hozott létre, Guan Yu lett a Tigris tábornokok vezetője. Jelentős sikereket ért el főleg az északi hadjáratai során pl. Jiangling ostroma. Végül 219-ben Facheng ostrománál Wei és Wu közös erővel legyőzte seregét és kivégeztették miután nem volt hajlandó megadni magát.(ezért a rendőrök védője is lett)

Külseje: A regény szerint 180 cm felett kellett lennie, vörös arca volt és hosszú fekete szemöldöke és szakálla.

Érdekességek: Fegyvere a Zöld Sárkány Hold Penge 20 kg. körüli nehézségű volt. Mindig védte a saját becsületét és ellenségeiét is. Áthaladva egy paraszt földjén annak legidősebb fia nagy benyomást tett rá, ezért örökbe fogadta és vele együtt halt meg (Guan Ping). Halála után a legenda szerint felkeresett egy buddhista bölcset aki a megvilágosodás felé vezette szellemét. Az irodalom védőszentjének is tartják mert pislogás nélkül olvasott el egy oldalt Confuciustól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése