2012. október 21., vasárnap

Wong Fei Hung ( 黄飞鸿)


Wong Fei Hung (1847-1924) harcművész,a tradicionális kínai gyógyászat gyakorlója,reformer és végül nemzeti hőssé vált,így nem meglepő ha minden második kultusz harcművészeti filmben valamelyik neves színész őt játsza, főleg Jet Li-re. Mint gyógyító és orvos, Wong aktívan alkalmazta és oktatta az akupunktúrát és más bevett kínai gyógyászati módszert, rendelője a „Po Chi Lam” (寶芝林) Foshanban található (Guandong tartomány) még ma is látható múzeum formájában(mármint ami a háború tán megmaradt belölle). Wong híresebb tanítványai: Lam Sai Wing (林世荣) aki Hong Kongban tanította saját verzióját a mestere stílusának és három könyvet hagyott hátra, /gung ji fuk fu keun ("A tigris ököl megszelídítése"), fu hok seung ying keun ("Tigris-daru páros ököl"), and tit sin keun ("az acél ?sodrony? technikája"). További tanítványok Leung Foon, Ling Wan Gai, Tang Fung.
Wong Fei Hung

5 éves korában kezdte harcművészeti tanulmányait apja oktatásában,aki nem volt más mint a híres Wong Kei Ying, Kanton 10 tigrise közül az egyik. Apjával járta a nagyobb városokat és gyógynövényeket árultak, majd 13 éves korában ismerkedett meg a Hun Gar alapvető részeivel. 17 évesen iskolákat is alapított Shujiao,Diqipu,Xiguan-ban. Mint hírhedt mester,rengeted tanítványa volt, még a tartományi parancsnokot Wu Quanmei-t is sikerült meggyőznie,később követte őt a japánok elleni háborúba, Taiwanon. Egész élete telített volt kihívásokkal, utolsó éveiben elvesztette fiát és a klinikája is leégett( valószínűleg a japán megszállás előkészítése). 
Po Chi Lam-múzeum
1924. márciusában halt meg, majd két tanítványa és felesége Hong Kongba utazott hogy ott folytassák a tanítást.

Mint harcművész
Wong mestere volt  Hung ökölnek,ennek alapja a tigris-daru páros ökölforma volt+ 10 különleges ököl. Wong igazán híres az „árnyék nélküli rúgása” miatt volt híres, érdekesség hogy mindig megnevezte a technikáit használat előtt. Fegyverhasználat tekintetében a „déli shaolin” bot forma mestere volt, állítólag 30 embert győzött le vele egy Kantoni kikötőben. Eredményei miatt megkapta a „10 tigris utáni tigris” címet is.
                                                     No shadow kick-by Donnie Yen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése