2012. október 23., kedd

Odani ostroma és Nagamasa halála

 Kasugai Városa, Aichi prefektúra

Oda Nobunaga  egyetlen csapással kívánta megsemmisíteni  az Asakura klánt, így több mint 30k fős seregével az Odani kastélyhoz vonult hogy kifüstölje Nagamasa Azait ((浅井 長政, 1545 – 1573, Augusztus 28) és a vele szövetkező Asakura Yoshikage-t.

Nagamasa, Azai Hisamasa fiaként született és így megörökölte az Azai klán vezetését 1560-ban,persze apja ezután is az oldalán maradt. Első sikereit Rokkaku Yoshitaka és Saito Tatsuoki ellen szerezte 1560-64 között. Hogy biztosítsa az együtt működést az Oda klánnal elvette Nobunaga testvérét Oichi-t 1564-ben. (Nobunagának is fontos volt ez az egyezség mivel az Azai területek a főváros és az ő területei között feküdtek.) 1570-ben,Nobunaga hadat üzent az Echizeni Asakura családnak. Az Asakurák és az Azaiok már Nagamasa nagyapja óta szövetségesek voltak. Nagamasa semleges helyzetbe akarta állítani klánját,de vazallusai és becsülete végül más útra vitte. 1570 nyarán Oda Nobunaga és Tokugawa Ieyasu kb 20-30k fős sereggel indult Omi tartomány északi részébe. Az Azai és Asakura klán együtt szállt szembe. A csata a Biwa-tó melletti Anegawa folyó sekélyesebb részén zajlott, Nagamasa és Asakura szövetségesei vesztettek, főleg a Nobunaga által alkalmazott 500 lőfegyverrel (Tanegashima (種子島) felfegyverzett katonát. - Stratégiai jelentősége nem volt a csatának.
Anegawa-i csata


Odani kastély,rekonstrukció
Az elkövetkezendő két évben folytonos nyomás alatt állt Omi tartomány. Nobunaga egyetlen csapással akart véget vetni az Azaiok ellenállásnak, és valahol 30 és 50 ezer fő közötti sereget vezetett Odani-hoz . A csatában részt vett több később ismerté váló hadvezért is pl. Toyotomi Hideyoshi. A kastély átvészelte az első ostromot,eközben Asakura Yoshikage, Echizenből vezetett felmentő sereget, Nagasaki Daijo az Asakurák legjobb íjásza majdnem sikerrel járt a Nobunaga elleni merényletben( egyik testőrét ölte meg). Mivel Yoshikage jelentős eredményt nem tudott elérni, és Odani ostroma folytatódott tovább Nagamasa belátta hogy nem győzhet, és seppukut követett el. Nobunaga meggyőzte Oichi-t hogy árulja el hol bújt meg Nagamasa örököse, Manpukaru, persze Nobunaga szavát adta hogy felneveli,de valójában amint megtudta hol rejtőzik,megölette a gyermeket, a legenda annyira felnagyítja bosszúját Nagamasa ellen,hogy a koponyájából és a nagyapjáéból sake-csészéket készítetett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése