2012. október 19., péntek

Kína első elnökeDr. Sun Yat-sen 孫文 / 孫逸仙 (1866-1925) a Kínai Köztársaság első elnöke,forradalmár,diplomata. Bár a népköztársaság megalakulása óta,a kommunista rezsim nem tűrhette hogy, az őt megillető tisztelettel emlékezzenek rá,minthogy nacionalista irányzatokat követte, mégsem tagadta meg a kommunistákkal (CPC) való együtt működést a japán agresszió és a nyugati imperializmus ellenében.

Gyermekkora,fiatalkora.
A legelfogadottabb álláspont szerint 1866 november 12.-én született Chuineng falujában,(Guandong tartomány),méghozzá egyszerű paraszti családba. Eredeti neve Sun Wen(孫文)  volt. Apja valamivel jobb helyzetben volt a kisbirtokos parasztoknál, így igyekezett fiát előrébb segíteni. 10-13 éves kora között megismerkedett a kínai klasszikusokkal, majd idősebb testvéréhez,Sun Mei-hez utazott Honolulu-ra. Itt megismerkedett az angol nyelvel,történelemmel,matematikával egyéb tudományokkal és a keresztény vallással. 1882-ben elvégezte iskoláit,majd 1883-ban Hong Kongba utazott és 1886-ig folytatta tanulmányait, majd gyakorlati gyógyászatot tanult a Gouangzhou Boji Kórházban,egy keresztény misszionárius útmutatásával,végül 1892-ben szerezte meg diplomáját, a Hong Kong-i egyetem elődjén.

Fontosabb lépései
Kína Feltámasztása Társaság(eredetileg irodalmi kör)
-Kína Feltámasztása Társaság: 1891-ben Sun,néhány forradalmi-idealista barátjával a Qing dinasztia megbuktatását tervezgették. 1894-ben még egy 8000 karakteres,ötletekkel teli levelet írtak meg amit személyesen adott volna át a Qing1 kormányzónak Li Hongzhangnak,de nem volt hajlandó fogadni sem. Sun, ezt megelégelve Hawaii-ra utazott és ott létrehozta a Kína Feltámasztása társaságot,végül székhelyül Hong Kong-ot választották és ’Qianheng Vállalat’(乾亨行) név alatt működtek.
-Az első Kínai-Japán(1895-1896) háború bebizonyította a császárság tehetetlenségét( a korrupt tartományi hivatalnokok a gyenge hadi fejlesztési tervezeteket is aláaknázták). Ezt kihasználva a társaság 1895 október 26.-án fegyveres felkelést szerveztek Guangzhou-ban. A felkelés teljes kudarcal végződött, a tervek kiszivárogtak és 70 tagját a szervezetnek, elfogták, nagyrészüket kivégezték. Sun, Japánban töltötte „száműzetését” ahol jó kapcsolatba került Mariano Ponce-al a Fülöp-szigetekről származó diplomatával, remélte hogy ha segítő kezet nyújt az amerikaiak ellen(főként fegyverszállítmányok szállításában), abban reménykedve hogy a későbbiekben „ugródeszkaként” funkcionálnak majd Kína felszabadításában,de csalódnia kellett,mivel Amerika 1902. júniusában, megadásra kényszerítette az első Fülöp-szigeteki Köztársaságot2. Hasonló kisérletet hajtott végre 1900 októberében akárcsak az 5 évvel ezelőtti felkelés,azonban most Huizhou városában a triádok segítségét is igénybe vette,mégsem sikerült eredményt elérnie.
A nép három erénye
-A célok írásba foglalása,első sikerek:  1904-re Sun Yat-sen lefektette az alapvető célokat,a mongol dinasztia megbuktatásán kívül persze, ezt az egyik politika-filozófiai művében „A nép három erénye” című művében foglalta össze. A címéből következtetve a három legfontosabb eszme a nacinalizmus   (民族), a demokrácia (民權) és az általános „jólét” (民生)3 . 1907-ben 4 felkelés is elbukott a leghosszabb amit Sun személyesen vezetett ezen év december elején kezdődött, Guangxi és Vietnám között,de nem tartott tovább egyetlen hétnél. Miután sikerült financiális támogatást szereznie Malajziából, 1911 április végén újabb felkelés robbant ki a híresen forradalmi álláspontú Huang Xing vezetésével ,Guangzhouban, szintén kudarccal végződött. Mégis október 10.-én Huang Xing4 végre sikereket ért el,mikor a qing csapatokat megtörték Wuchangban. Sun ekkor visszatért az országba, december közepén. A felkelés visszatértekor már forradalommá vált és egész Kínára kiterjedt, míg végül az utolsó császár Pu Yi5 a Tiltott Városban vált fogollyá. December 29-én Nankingban gyűltek össze a tartományok választott képviselői és Sun Yant-sent választották a köztársaság „ideiglenes elnökének”.

1: 1644-ben alapított dinasztia, hatalma és alapja a Mandzsúriában élő törzsek összefogásából fakadt, majd 1912-ben végleg megszűnt a császári államforma Kínában,bár a dinasztia tagjai méltányos elbánásban részesültek.
2: Az Amerika és a Fülöp-szigetek közötti háború 1899. jún.2 én kezdődött, a háború oka, Amerika annexiós szándékai miatt indult és 1902. júl. 4.-ért véget az USA győzelmével.
3: Bővebben kifejtve: Kínának szüksége van a nacionalizmusra, hogy megvédje magát az imperializmustól, a kínai demokráciát két irányra osztja, az egyik „a politizáláshoz való erő” a másik „az ön igazgatáshoz való erő”. Igyekezett megtalálni a szocializmus és a kapitalizmus közötti irányt és négy fontos határkövet állított fel ruházat,étel,közlekedés és lakás, elsősorban ezeket kell megvalósítani.
4: (1874-1917) A köztársaság haderejének parancsnoka, a Kuoomintang egyik alapító tagja.
5: (1906-1967) Az utolsó qing uralkodó,teljes neve Aisin-Gioro Puyi, uralkodói neve Xuantong, később Manchuko császára-Japán bábjaként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése