2012. október 28., vasárnap

Kína 10 szépsége


1. Wang Qiang -vagy-Wang Zhaojun (王昭君)
A Nyugati Han-diansztia idején született(i.e.206-i.u.8) Baoping falujában(más forrás szerint Zhaojun) ami a mai Hubei tartományban található. Gyönyörű nő volt remek festő,jól értett a kalligráfiához, a sakkhoz és szépen játszott a Zheng-en. i.e. 36-ban kiválasztották palotai szolgálatra,ebben az időben a Kína és a Xiongnu(északi nemzetiség) közötti kapcsolat feszült volt. A Xiongnuk vezetője békével érkezett a császárhoz, Han Xuan-hoz aki nem talált jelentkező hercegnőt vendégének,de Wang Qiang önként jelentkezett feleségnek,hála neki jó kapcsolat épülhetett ki és ő maga is megbecsült volt a xiongnuk között.


2.Yang Yuhuan

Gyakoribb neve Yang Guifei,a négy legismertebb szépség közül való. Xuanzong császár ágyasa volt a Tang dinasztia alatt. Az An Lushan felkelés(755-763) alatt Xuanzong csásázr és udvartartása Chang’an ból Chengdu-ba menekült, útközben elrendelte hogy végezzék ki Yang-ot mivel unokaöccsét vádolta(Yang Gouzhong) a felkelés kitöréséért. Mikor a császár kapitulált, akaratlanul is megfolytatta Yang-ot.

3. Xiao császárnő 皇后

A Sui dinasztia alatt volt császárnő (566-648), férje Yang császár volt. Szépsége mellett remek diplomata is volt,így sikerült neki túlélnie a dinasztia váltást.

4. Zhao Feiyan 赵飞

Házassága után Xiaocheng császárnő, a Han dinasztia alatt,férje Cheng császár volt. Jobban ismert a szépségéről mint a versengéséről a palotában nővérével és a szintén szép ágyassal Zhao Hede-vel. Gyakran hasonlítják össze Yang Guifei-el, az előbbi könnyed testalkattal az utóbbi szebb ’idomokkal’ rendelkezett. Ez az összehasonlítás vezetett a kínai szépség tipologizálásához.

5. Zhao Ji 赵姬

Eredetileg Lu Buwei ágyasa, rendkívüli szépség, később ajándékként küldte Zi Chu-nak aki Qin fejedelemségének királya lett,majd Qin Shi Huang anyja bár csak a király halála után szülte meg gyermekét,majd visszatért Lu Buwei-hez. Később Lao Ai-al folytatott viszonyt és két gyermek született ebből a kapcsolatból. Viselkedése megbotránkoztatta Qin Shi Huang-ot, aki megölette anyja szeretőjét és két féltestvérét, majd elküldte anyját a palotából és csak ritkán látogatta.

6. Daji 妲己
  
Zhou király( a Shang diansztia utolsó uralkodója) kedvenc ágyasa volt. Ő a klasszikus példája hogy egy szép nő miként okozhatja egy birodalom bukását. A későbbiekben Fengshen Yanyi úgy mutatja be könyvében mint egy gonosz rókaszellem, a mondák szerint egy kilenc farkú rókaszellem szálta meg Su Daiji testét.

 7. Li Shishi 师师

Li Shishi híres kurtizán volt az Északi Song dinasztia idején(960-1127). Huizong császár (1082-1135) állandó vendége volt. Li remekül énekelt,táncolt és értett a költészethez. Sok író és költő valamint több felsőbb köröből származó ember látogatta. Az Északi Song  pusztulása után tartózkodási helye ismeretlen.

8. Xi Shi

Eredeti neve Shi Yiguang,  Zhuji városában született, Zhejiang tartományban a Tavasz-ősz periódus végén. Erősen patrióta volt,de rendkívül elbűvölő is. Yue állam királya kiválasztotta „ajándék” képpen Wu királyának. Wu király annyira fanatikusan szerette hogy elhanyagolta az államot így Yue király kihasználta az alkalmat és legyőzte.

 9. Diao Chan

Az eddig említettekkel szemben Diao Chan létezésére kevés történelmi tényt találhatunk,talán csak kitalált karakter, a Három királyság románcán kívül nem sűrűn fordul elő a neve. A regény szerint: Dong Zhuo a főminiszter zsarnok módjára bánik a hivatalnokokkal, így Wang Yun, Diao Chan nevelőapja felhasználja a lányt hogy viszályt szítson Dong Zhuo és Lu Bu(előbbi nevelt fia).

 10. Szépséges Yu 虞美人

Ismeretlen származású asszony, aki leginkább Xiang Yu kincsként szeretett szerelmeként ismert. Mindenhová követte őt, még a harcai végéig is a Han dinasztia fel nem emelkedett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése