2012. október 25., csütörtök

A 10 legtökösebb szakács Kínában


1. Yi Yin 伊尹
A Shang-dinasztia(i.e. 1700-1040) alatt élt és az első Shang uralkodó,Tang császár(i.e. 1675-1645)  főminisztereként vált ismerté,majd Tai Jia császárt is segítette(12 éves uralkodás talán) Yi Yin, árvaként került az udvarba,majd a konyhára került és hamar megmutatkozott bölcsessége, az uralkodó maga mellé akarta venni,de a Youxin nemzetiség csak úgy engedte ha feleségül veszi a nemzetségfő lányát. Yi Yin komplett főzési filozófiát fejlesztett ki,amit később az uralkodók alkalmaztak a kormányzásban: 5 íz(sós,keserű,fanyar,édes,fűszeres) és 3 kitétel(víz,fa,tűz). Néha a tűznek vadnak kell lennie,máskor csak pislákolnia kell. A szakácsnak meg kell érteni az 5 ízt, még ha a különbségek nem is olyan kirívóak, a legszükségesebb tulajdonság a szükségesség. Figyelnünk kell a változásokra, akár a yin és yang vagy a négy évszak körforgására. Így lehet hogy az íz tovább tart és nem romlik, megfőzetik de nem túlságosan, édes de nem túl erős, sós de nem anélkül, nem túl kemény, könnyű de nem gyenge. Yi Yin általános címe később a  „szakácsok szentje” lett,néhány feljegyzés szerint a hattyú leves volt a legismertebb fogás amit elkészített.

2. Yi Ya 易牙
Vagy más néven Di  Ya, a híres „boszorkány” aki a tavasz-ősz periódusban élt. Jól értett a sütéshez,borkészítéshez,a roston sütéshez és az új ízek alkotásához, főleg Qi fejedelme Huan(桓公 volt rajongója (i.e. 685-643). Állítólag saját fiát is megsütötte a fejedelemnek: 非子·二柄》:桓公好味,易牙蒸其首子而之。-Huan úr szerette a jó ételt,ezért, Yi Yia megpárolta idősebb fiát.

3. Taihe úr 太和公
Wu fejedelemségében élt, a tavasz-ősz periódusában,nagy tapasztalata volt a tengeri alapanyagú ételek elkészítésében, híres volt a pirított hal ételeiről.

4. Shan Zu 膳祖
Ismert női szakács, a Tang dinasztia(618-907) idején. Könyve fennmaradt,ebben összefoglalja az általa ismert kínai ételeket, a címe „You YAn Za Zu 《酉阳俎》

5. Fan Zheng 梵正
Wang Chuan Xiao Xiang
Apáca volt az 5 dinasztia idején(907-960/79). A leghíresebb étele,amit maga talált fel a „Wang Chuan Xiao Xiang”. Igyekezett kombinálni a gasztronómiát és a képzőművészetet kifejezetten a „hegy-folyó motívumot”,majd költői metaforákat alkotott az ételből.

6. Liu Niangzi 刘娘子
Császári szakácsnő a déli Song dinasztia ideje alatt(1127-1229),ő volt az első női szakács a kínai történelem során.

7. Song Wusao 宋五嫂
Híres női szakács,átlagos családból a déli song dinasztiából. Gaozong császár egy alkalommal elutazott  a Nyugati-tóhoz és kipróbálta a hallevesét. Elnyerte a tetszését és ezután vált híressé,úgy tekintenek rá mint a „vékonyan szelt hal” létrehozójára.

8. Dong Xiaowan 董小宛
Valószínűleg a késő Ming periódusban élhetett,kurtizán. Specialitása a zöldség alapú fogások-pácolt zöldségek és édes krémek(barack,dinnye). Több ételt alkotott amik még ma is híresek Yanghouban, pl. Édes ízű töltelék és ropogós édes tekercs  卷酥董糖.

Mantou
9. Xiao Meiren 美人
A qing periódus idején élt,főként desszertekre és sós süteményekre specializálódott,és remek Mantou-t készített( gőzölt ’kenyér’ északon)10. Wang Xiaoyu 王小余
Híres szakács a Qianlong császár(1735-1796) idején. Remek szakács volt és kiemelkedő elméleti tapasztalatai voltak. Yuan Mei (1716-1797)-költő,író, gasztronómiai könyve a "Sui Yuan Shi Dan 《随园食" is az ő tapasztalatain alapszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése